Weston on the Green

This plot of land in the Oxfordshire village of Weston-on-the-Green had a history of failed planning applications - despite being on the market as a ‘residential development opportunity’ - and was unoccupied when one of our Directors, Sam Cook, discovered it. Seeing its potential, he decided to take on the task of gaining permission for a single house on the plot.

 

A Character Assessment by the Local Planning Authority had emphasised the importance of views across the plot of fields to its rear boundary, which could be enjoyed from the village pond adjacent to North Lane. It was vital, therefore, for any proposals not to block this view.

 

The design was for a partially sunken house, which would sit behind a dry stone wall, disguising the majority of the structure from North Lane. The glass entrance lobby would rise up from behind the wall, providing a subtle peek of the hidden house, without obscuring views across the site.

 

The concealed part of the house would then be set around a courtyard at low level, with full height glass doors facing the rear of the plot, bringing into focus the views which the design fought so hard to preserve.

 

After some debate, the proposal was granted permission and the site sold, along with the permitted scheme, in the summer of 2012. The buyer then went on to complete the structure as a self-build project, which reached completion in the summer of 2018.’